rcpt

Klassisk italiensk osso buco

4portioner

En av de typiska rätterna i det norditalienska köket är osso buco. Den serveras ofta med gremolata, som man strör över rätten. Koka gärna ris med saffran i kokvattnet och bjud till.

18 ingredienser

kalvlägg skivad med ben
gul lök
morot (stor)
rotselleri
vitlök
vetemjöl
mejram
hela konserverade tomater
torrt vitt vin
oxbuljong
lagerblad
mejram
smör
salt
vitpeppar
Gremolata
citroner
färsk bladpersilja
vitlök

instruktioner

  1. Skala och hacka löken fint. Skrapa moroten och skala rotsellerin. Tärna dem smått. Skala och hacka två tredjedelar av vitlöken. Pudra kalvläggen med vetemjöl. Bryn därefter läggen i smör, några skivor åt gången.

  2. Smält lite smör i en stor gryta. Fräs lök, morot, rotselleri och de hackade vitlöksklyftorna. Häll på vinet och låt det koka in. Tillsätt buljongen, saften av 1/2 citron, mejram och tomater. Krydda med salt och peppar. Lägg i köttskivorna. Låt sjuda i 1-1 1/2 timme eller tills köttet släpper från benen. Riv i den sista vitlöken. Låt grytan koka ytterligare 5 minuter.

  3. Gremolata: Tvätta citronerna och riv av det gula skalet. Finhacka persiljan och skär vitlöken smått. Blanda. Strö gremolata över den färdiga osso bucon.

taggar

från antons receptsamling, importerat från koket.se/klassisk-osso-bu...